Start med dansetrening du også!

Skrevet av Tom-Arild Hansen

Høsten i Norge kommer alltid med mørkere kvelder, regn, lavere temperaturer – og «Skal vi danse» på TV. Nå drar det seg til mot nok en finale, og programmets trettende vinner skal snart kåres.

Som tidligere proffdanser (i tre sesonger) tenkte jeg å fortelle litt om hvordan en treningsuke foregår. Er det mye tårer? Er det høy stressfaktor? Og hvordan ser arbeidsdagen ut for den profesjonelle delen av paret?

Først og fremst…
Programmet har endret seg. Fra våren 2006, da jeg var med i den aller første sesongen, har veldig mye endret seg til den versjonen som ruller over skjermen i dag. Da…for elleve år siden, var det ikke så nøye. Vi hadde ingen retningslinjer i forhold til tema, og vi ble egentlig bedt om å lage koreografier som var mest likt det vi kjente til fra sportsdans-konkurranser. Det var til og med et forbud mot å løfte partneren (!) (Det var forøvrig mye usikkerhet rundt dette, og «forbudet» forsvant utover i sesongen).

Nå derimot, er alt under en mye større kontroll. koreografiene skal gjerne godkjennes. De skal legges opp mot de riktige kameraene, de skal helst være veldig publikumsvennlige (med løft, historiefortelling) osv. Ikke at det er en negativ ting, men jeg bare nevner det. Men… det gamle formatet fungerte det også. Den gangen hadde vi nesten en million seere. Nå er antallet nærmest halvert (selvfølgelig mye på grunn av at programmet har mye større konkurranse nå).

Fra vår paso doble, som vi gikk til topps med! ??

Søndag
Dette er første dagen med fullt fokus på ny dans, og det er bare et halvt døgn siden man fikk vite at man kom videre fra forrige uke. Nå for tiden vet man hvilken dans som kommer, slik at man kan være litt forberedt. Men i den første sesongen, så ble man tildelt ny dans rett etter programslutt.

Til tross for at man gjerne vet hva neste dans er, så har man forberedt seg relativt lite. Det betyr at natt til søndag, gjerne går med til å lage koreografi. Og aller helst skal denne koreografien være ferdig når man møter partneren søndag morgen. Er det tungt å dra rett hjem fra sending lørdag kveld og begynne å lage ny dans? Ja.

Søndagen er forøvrig en lite effektiv treningsdag. Mye tid går med til sync. Det vil si, intervjuer om hvordan gårsdagen gikk. I tillegg er man spesielt sliten denne dagen, samtidig som det er litt mentalt tungt å dra på jobb/trening, når resten av landet har appelsin i sekken og er på vei til Ullevålseter.

Denne dagen blir naturligvis stort sett brukt til å lære partneren de nye trinnene. Får man lært ut hele dansen denne dagen, så tegner det bra for resten av uka.

Ofte finner man ut at en del av trinnene, eller det tenkte konseptet, ikke fungerer – så søndag kveld er (for dansernes del), gjerne koreografikveld på stuegulvet.

Den aller første sesongen av «Skal vi danse», våren 2006.

Mandag
Som på søndag, så har man en kameramann eller dame mye på slep dennne dagen. Det er morsomst for dem å filme når trinnene ikke er helt på plass enda.

Er man så heldig å ha fått på plass hele koreografien allerede, så kan man begynne å jobbe teknikk. For min egen del, så gikk denne dagen også stort sett med til innlæring av trinn og det å bli kjent med den nye dansens uttrykk og særegenheter. Mandag var ofte en fin dag. Positivt fordi nye trinn begynner å sitte, og man har fått igjen litt overskudd. Samtidig har man ikke kommet skikkelig i gang med teknikktreningen (som fort kan knuse all motivasjon)

Fortsatt kan man finne trinn som ikke fungerer, og mandag kveld ender ofte opp på stuegulvet, på leting etter nye trinn. Det er ingen god følelse.

Man må være med på mange småting ved siden av å danse. Her spiller vi inn en VB til Country & Western-uka

Tirsdag
Den vanskelige tirsdagen! Trinnene sitter forhåpentligvis, og man starter på teknikk. Det vil si… man begynner for alvor å jobbe med hvordan føtter, ankler, knær, hofter, rygg, armer og hodet skal brukes i hvert trinn. Dette er vanskelige ting, og alt annet enn å ikke få det til – er unaturlig. Dette fører gjerne til en mental knekk, og vi dansere må finne fram vår myke side og trøste. Vi vet jo at dette er normalt, og at det vil bli bedre. Det vanskelige er å overbevise partneren om at det er sånn.

Tirsdag er ofte den dagen man skal være med på innspilling av «andre ting» også. Musikkvideoer og andre stunt som produksjonen står bak. Dette tar jo også tid, og er gjerne med på å forsterke frustrasjonen hos kjendispartnerne våre (og noen ganger oss selv også).

….

Klikk her for å lese del 2
???

Start med dansetrening du også!

Du kan enkelt melde deg inn ved å klikke på knappen. Det koster kun kroner 49 per måned. Vi har ingen innmeldingsavgift, og ingen bindingstid. Du trener når det passer deg, og alt du behøver er oppkobling til internett.